Structuur
Bij de Kringloopwinkel Wijchen zijn gemiddeld zo’n 135 vrijwilligers actief. Er wordt samengewerkt met re-integratiebureaus om mensen aan werkervaring te helpen.
Er is een bestuur, met daarin een taakverdeling (zie elders meer informatie).
De dagelijkse gang van zaken wordt door 2 of 3 coördinatoren geleid, ondersteund door zgn. DagDeelLeiders (DDL).
Onze winkel kent verschillende afdelingen die specifiek werk verrichten zoals Inbreng, Kleding, Meubels en Bedden, Boeken/CD’s, Speelgoed, Servies etc, Electra, Fietsen, Planning & Vervoer, de Financiële Administratie.
Als vrijwilliger kan je dus op allerlei gebieden ingezet worden in overleg met de coördinatoren en afdeling personeelszaken. Elders op deze website vind je meer informatie om je aan te melden als vrijwilliger.
Bestuur
De bestuurssamenstelling per 2018:
Mark Wintjes, voorzitter mob. 06 55265627
Fazilet Yürün, secretaris
Anton Smid, penningmeester, verzekeringen
Ageeth Theunissen, alg bestuurslid.
Vincent Roelofs, alg bestuurslid, gebouwen
Het bestuur zet het beleid uit en houd de grote lijnen in de gaten. Ieder bestuurslid heeft eigen taken.
Naast een voorzitter, vice voorzitter/penningmeester en secretaris hebben we ook bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor personeelszaken, coördinatoren overleg en (verbeter)projecten.
Coördinatoren
Loes Reijnen: coördinator van winkel , inbreng, meubels en fietsen
Jolanda Timmers, coördinator van planning, vervoer, kleding, electro en milieustraat
De coördinatoren zijn verantwoordelijk voor de winkel en voor de diverse afdelingen. Zij maken o.a. de werkroosters, communicatie met de vrijwilligers, zorgen voor het uitvoeren van protocollen en procesverbetering.
De winkel werkt met dagdeelleiders (DDL). Zij zijn verantwoordelijk voor alles wat er die (halve) dag operationeel gebeurt en zij nemen de beslissingen die op dat moment nodig zijn om de winkel goed te laten functioneren. Natuurlijk houdt een en ander in dat er regelmatig activiteiten op elkaar afgestemd moeten worden om zaken in goede banen te leiden.
Vrijwilligers
Er zijn ruim honderd vrijwilligers wekelijks actief bij Kringloopwinkel Vraag & Aanbod. Onze vrijwilligers bestaan uit een zeer gemêleerde groep: van jong tot oud, van bouwvakker tot architect, van vutter tot stagiaire. De vrijwilligers kunnen op allerlei terreinen worden ingezet. In de winkel voor de verkoop of achter de kassa. Bij de inbreng waar de goederen gesorteerd en geprijsd worden en van waaruit de winkel wordt aangevuld. Als planner/telefonist(e). Op de kledingafdeling of bij de elektro. Hier worden alle binnengebrachte elektrische apparaten nagekeken, geprijsd en in de winkel geplaatst. Er zijn ook enkele vrijwilligers die op de financiële administratie werken. Anderen zitten in de Commissie Goede doelen of in de redactie van het Kringnieuws. En natuurlijk moeten we onze chauffeurs niet vergeten die ook vaak op de meubelafdelingen actief zijn. We organiseren regelmatig activiteiten voor onze vrijwilligers, zoals een nieuwjaarsreceptie. In het verleden hebben we bijvoorbeeld wel eens jeu de boules of boerengolf georganiseerd. Bijna altijd samen met een hapje en drankje.
Ook werken er bij ons mensen die weer graag de arbeidsmarkt opgaan. We werken regelmatig samen met re-integratieprojecten. Ook bieden wij plek aan scholieren voor hun maatschappelijke stage. Dat betekent dat sommige vrijwilligers ook andere vrijwilligers/stagiaires begeleiden en inwerken.
Maar in zo’n grote organisatie is natuurlijk ook altijd verloop. Vandaar dat u elders in het menu de knop vacatures kunt vinden mocht u geïnteresseerd zijn om bij ons te komen werken. Als u zich bij ons aanmeldt, dan krijgt u eerst een gesprek met de coördinatoren en het bestuurslid dat het personeelswerk doet. Er wordt van u verwacht dat u twee dagdelen inzetbaar bent.
Stichtingsvorm
Stichting Vraag & Aanbod Wijchen en Stichting Wijchen Helpt Elkander
De organisatie van Kringloopwinkel Wijchen valt onder de Stichting Vraag & Aanbod Wijchen. Stichting Vraag & Aanbod heeft een administratieve relatie met Stichting Wijchen Helpt Elkander. Beide stichtingen zijn een ANBI stichting (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit houdt in dat we geen winstoogmerk hebben.
Wanneer u geld schenkt aan onze stichting kunt u dat van de belasting aftrekken onder giften. We werken alleen met vrijwilligers.
Transparantie over de organisatie, activiteiten en de administratieve situatie vinden wij belangrijk. Als ANBI stichting zijn wij daartoe ook verplicht hierover openheid te geven. Elders op deze website kunt u daarom meer informatie vinden over beide stichtingen.